25 Φεβ 2008

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΤΟΜΑΤΑΣ

Σύμφωνα με τον καν.1182/2007 για την θέσπιση ειδικών κανόνων στο τομέα των οπωροκηπευτικών,οι εκτάσεις που καλλιεγούνται με βιομηχανική τομάτα θεωρούνται επιλέξιμες,δηλαδή οποιαδήποτε έκταση που καλλιεργήται με βιομ. τομάτα πληροί τους όρους επιλεξιμότητας και συνεπώς ενεργοποιεί δικαιώματα και άλλων καλλιεργειών.
Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης για τοσύνολο της χώρας ανέρχεται σε 35.733.000 Ευρώ το οποίο θα διανεμηθή κατά 70% στούς τοματοπαραγωγούς που αποδεδηγμένα καλλιέργησαν βιομ.τομάτα τα έτη 2οο1 έως 2005 (τα έτη αναφοράς καθορίζονται απο τοΥπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).
Η κατανομή θα γίνει κατα 70% ,δηλαδή τα 25 εκκ. θα διανεμηθούν ως δικαιώματα και κατά 30% ,δηλαδή τα 15,7 εκκ ευρώ ως συνδεδεμένη ενίσχυση.Συνεπώς εάν καλλιεργηθούν 100.000 στρέμματα το ποσό της συνδεδεμένης ενίσχυσης θα είναι περίπου 150 ευρώ το στρέμμα.
Το ΥΠΑΤ βέβαια επεξεργάζεται ένα σχέδιο συνδεδεμένης ενίσχυσης που θα συνδιάζεται με το ύψος της παραγωγής.Στην ερίπτωση αυτή η συνδεδεμένη ενίσχυση θα κυμαίνεται από 70 έως 150 Ευρώ το στρέμμα.Σημειώνεται ακόμη ότι για να ληφθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση θα πρέπει η παραγωγή να καλύπτεται από σύμβαση με την ομάδα τοματοπαραγωγών.
Οι αγρότες τοματοπαραγωγοί πρέπει να προετοιμασθούν και να δηλώσουν στην αίτηση ενεργοποίησης του ΟΣΔΕ τις απαραίτητες εκτάσεις για να μήν χάσουν δικαιώματα όπως έγινε με τα δικαιώματα των ζαχαρότευτλων.
Οφείλουν να γνωρίζουν επίσης ότι τα δικαιώματα (δεν έχουν ακόμη καθορισθεί) είναι πολλαπλάσια των δικαιωμάτων των ζαχαροτεύτλων.
Σέρρες 25/2/20οο8
anesiadis-a.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: